Een rijk verleden

Er is geschiedenis geschreven bij de Grote Prijzen van Duffel.  In de beginjaren vond deze veldloop plaats op de Muggenberg, langsheen de Netedijken.  Nadien op een weide aan de hoek van de Rechtstraat om vervolgens te verhuizen naar zijn huidige locatie: het Gemeentelijk Sportcentrum.

Bij de mannen zijn Eugeen Allonsius en Hans Janssens met 4 zeges de recordhouders wat betreft het aantal overwinningen.  Maar andere grote namen sieren onze erelijst: Rik Clerckx, Mark Smet en wereldrecordhouder Miel Puttemans.  Een interessante wetenswaardigheid is dat Olympisch kampioen Gaston Roelants in Duffel zijn eerste wedstrijd won bij de scholieren.  Zijn behaalde prijs was een kroonluchter die tientallen jaren prijkte in het ouderlijk huis.  Maar ook de plaatselijke atleten lieten zich niet onbetuigd: Dirk Geens (2x), Marc Nevens (2x), Jo Slagmolen (2x), Raf Wyns (3x) en Hans Janssens zelfs 4 maal.

Vanaf 1979 waren de vrouwen een tijdlang te gast bij V.V. Duffel in de Mijlstraat, maar in 1990 vond voor het eerst een dubbelcross plaats rondom het Sportcentrum.

Anja Smolders is met 10 opeenvolgende overwinningen de absolute recordhoudster en zij zorgde in 1998, samen met echtgenoot Johan Schoors, voor de stunt van de dag door beide overwinningen in eigen gezin te houden.

De jubileumcross in 2002 werd de beste ooit met 1001 atleten en een massa toeschouwers.

Domingos Castro en Simone Staico plaatsten hun naam op de erelijst van de 50ste editie.

Bij de 51ste uitgave won Mieke Geens bij de dames.  Opmerkelijk is dat vader Dirk Geens winnaar was in 1978 en 1979.

In 2004 promoveren onze “Grote Prijzen van Duffel” tot de categorie Nationale Veldlopen van de VAL en geniet hierdoor van een bevoorrechte positie op de veldloopkalender.

Mieke Geens en Hans Janssens zorgden in de 52ste editie in 2004 voor een dubbel Duffels succes bij de seniors (in totaal 8 geel-rode overwinningen).  Daarmee heeft Mieke evenveel overwinningen als haar vader.

In 2005 kregen we met Peniah Arasei een eerste Keniaanse overwinning bij de vrouwen.  En de atleten van Rieme winnen zowel de korte als de lange cross bij de heren (Kristof Mouton en Tom Compernolle).

Belgisch Kampioene Nathalie De Vos won in 2006 bij de dames en Mario Van Waeyenberge stunt voor eigen volk en verslaat clubgenoot Hans Janssens.

In de 55ste editie van 2007 kregen wij een Keniaans podium bij de dames en wint Mario Van Waeyenberge de korte cross terwijl clubmakker Hans Janssens in de lange cross de maat nam van Tom Compernolle.

In 2008 verlengen Mario Van Waeyenberge (korte cross) en clubmakker Hans Janssens (lange cross) hun dubbel op de erelijst van onze cross.  Bij de dames kregen we dan eindelijk toch Veerle Dejaeghere op onze erelijst.  Ze kon daarop moeilijk ontbreken temeer daar het de laatste kans was, enkele weken voor haar afscheid aan de topatletiek als prof-atlete.

… ook in 2009 won Veerle en kregen wij weer Duffelse overwinningen bij de heren, met korte crosswinst voor Dieter Vanstreels en Hans Janssens bij de lange cross die alzo mederecordhouder wordt met 4 overwinningen.

De 58ste editie in 2010 kreeg vooral concurrentie van het ergste overstromingsweekeinde van de laatste 50 jaar.  Niettemin kregen de atleten in Duffel een bijna droge omloop voorgeschoteld.  Met Koen Naert en Selien De Schrijder kregen wij nieuwe en jonge namen op onze erelijst.  Ook de jonge Kim Ruell overwon de Duffelse afstandslopers in de korte cross.

In 2011 kregen wij weer 3 nieuwe namen op onze Erelijst.  In de lange cross geraakte onze Sanne Torfs, ondanks sterk kopwerk in de laatste kilometers, niet aan zijn plaatselijke overwinning en klopte Maarten Van Steen zijn hoger ingeschatte DCLA-clubmakker Kim Ruell.  Met Sigrid Vanden Bempt ook DCLA boven bij de dames.  In de korte cross klopte de nieuwe plaatselijke afstandscrack Kjell De Hondt verrassend de middenafstandslopers.

De 60ste GP was een feesteditie met 2 buitenlandse overwinningen: de Nederlandse Andrea Deelstra en de Marokkaan Abdellah Dacha.  Met 4 plaatselijke overwinningen en een druk bijgewoonde receptie een geslaagde crosshoogdag.

Onze 61ste GP trok niet de grote massa (atleten en toeschouwers) naar het Sportcentrum.  De Duffelse atleten lieten het niet aan hun hart komen en gingen aan de haal met niet minder dan 9 overwinningen, waaronder de zege van Brecht Bertels in de korte cross. In de seniorswedstrijden  heersten de lokale Belgische toppers Mats Lunders en Xenia Luxem.

Voor de eerste maal in de geschiedenis van onze cross kregen ook de G-atleten hun wedstrijd.

Bij onze 62ste GP waren wij minder tevreden met de opkomst van de atleten, alhoewel er toch heel wat toeschouwers aanwezig waren.  Voor het eerst kwamen piepjonge “kangoeroes” aan de start (50 deelnemers).

Niet minder dan 7 roodgele overwinningen werden opgetekend, 5 voor de meisjes en 2 voor de jongens.  Onze Duffelse cadettenkampioen Tim Van de Velde imponeerde met een solo en niet minder dan 56 sec. voorsprong.
Bij de seniors herhaalde Mats Lunders zijn overwinning van verleden jaar en verwees daarmee de Noord-Afrikaanse coalitie van Abdellah Dacha (winnaar in 2012) ene Lahlal El Hassane naar de ereplaatsen.  Hamid El Mouaziz, nog een Noord-Afrikaan, zorgde echter voor een ongeziene dubbel door eerst de korte cross te winnen en daarna nog onze plaatselijke favoriet Manu Loverie te verslaan bij de masters.

Bij de vrouwen seniors noteerden wij een eerste overwinning voor Elke Steffens van Daring Leueven.

Wind was de spelbreker bij de 63ste GP met 6 plaatselijke overwinningen.  Onverwachte deelname van Oost-Afrikaanse atleten die zowel bij de korte als de lange cross alle podiumplaatsen inpalmden.

De damescross was eveneens voor een Ethiopische atlete.  Ook een Ierse overwinning werd genoteerd bij de cad. jongens.

De 64ste GP heeft de storm overleefd.  Terwijl andere crossen werden afgelast is onze organisatie vlekkeloos verlopen met 7 plaatselijke overwinningen en met een Olympische atlete Renée Eykens als winnares bij de dames.

Regio-atleet Michael Somers won de korte cross en Ali Hamdi de lange.

Ondanks het kwakkelweer, met af en toe buien, mogen wij terugblikken op een geslaagde 65ste cross.

Alleen Michael Somers kon zijn overwinning van 2016 hernieuwen bij de korte cross.  Verrassende nieuwe namen op de erelijst zijn nu Nina Lauwaert bij de dames en Lukas Van Assche bij de heren.

Voor onze Duffelse atleten telden wij 7 overwinningen en ook nog talrijke podium- en ereplaatsen.  Opvallend de twee “trippels” met volledige Duffelse podiums bij de benjamin jongens 2de jaars en de cadetten meisjes alsook nog een dubbel bij de scholieren jongens met de Petersen-twins, onze clubleden uit Nederland.

In totaal vinden we 105 Duffelse atleten terug in de uitslag.

In tegenstelling tot de afgelopen jaren werd de 66ste GP gespaard van slecht weer.  Het was weliswaar frisjes met wat koude wind maar de zon liet zich gans de dag van haar mooiste kant zien.

Vorig jaar spraken we nog enigszins van een verrassing maar deze editie bewees Nina Lauwaert dat zij op dit moment waarschijnlijk de beste afstandsloopster in België is.  Met overmacht won ze haar wedstrijd en kon dus met verve haar titel van vorig jaar verlengen.

Bij de heren wel ietwat onverwachte namen.  Bij de korte cross ging Pieter De Rop met de overwinning lopen terwijl Benoit Goethals zijn naam mocht bijschrijven op de erelijst van de lange afstand door Pieter-Jan Hannes vooraf te gaan.

Ook onze Duffelse atleten lieten zich weeral niet onbetuigd op deze zonnige dag.  We mochten 6 cluboverwinningen noteren en nog tal van andere podiumplaatsen.

Deze 67ste editie zal spijtig genoeg niet in het geheugen gegrifd blijven staan als de meest hoogstaande.  Naar aantal deelnemende atleten en betalende toeschouwers was dit zelfs de zwakste editie van de afgelopen jaren.  Vele crossen hebben de laatste jaren te kampen met een tanend succes.

Waar het zeker niet aan gelegen zal hebben is de inzet en het enthousiasme van onze medewerkers.  Dankzij hen mochten we weer terugblikken op een perfecte organisatie, toch wel ons handelsmerk waar we terecht trots op mogen zijn.  Er traden 118 Duffelse atleten aan waarvan niet minder dan 105 jeugd wat bewijst dat onze jeugdwerking toch wel top is en terug in de lift zit.  Samen behaalden ze 7 overwinningen, sommige daarvan met overmacht.

Bij de senioren mochten we onze eigenste Tim Van de Velde bijschrijven op de erelijst.  Hij had meer dan een minuut voorsprong op zijn eerste belager.  Toch wel opmerkelijk voor een eerstejaars senior.  Meer spanning was er in de korte cross heren waar een verrassende Sander Vercauteren met de overwinning ging lopen.

Bij de senioren dames ging de overwinning zoals verwacht naar Hanne Verbruggen.

De 68ste uitgave werd van november 2020 verschoven naar februari 2021 maar kon niet doorgaan wegens corona maatregelen.

Na 2 jaar corona onderbreking werd de 68ste GP (06/02/2022) eentje om niet te vergeten.  520 atleten trotseerden wind, bakken regen en modder.  130 Duffelse atleten scoorden met 6 overwinningen.  De korte cross werd gewonnen door Tim Van de Velde en bij de dames zowaar een dubbel: 1 en 2 voor Emma Vanhoeck en Elke De Dobbelaere die als junioren de senioren voor bleven.  Arno De Feyter van de Lebbekesfamilie was de beste lange crossloper.

De 69 ste GP zit terug in de lift! 665 voorinschrijvingen en 8 plaatselijke overwinningen . De show werd gestolen door Tim Van de die te laat aan de start kwam en met een achterstand van 100m (of meer) de achtervolging inzette maar toch won. Ook bij de dames een prachtige overwinning van Jolien Denis. En nu hop naar de 70ste G.P. van Duffel.

De 70ste (04/02) was één van de betere uitgaven van de laatste jaren met bijna 700 voorinschrijvingen en 7 Duffelse overwinningen. Vooral de jeugd kwam in grote getallen aan de start. Spijtig genoeg bij de groten was de opkomst magertjes, troost dat is elders ook zo. Bij de korte cross won Zjef Ceunen en bij de lange Solomon Belayneh een Molenbeekse asielzoeker. Bij de dames Yewbar De Nys voor onze Jolien Dennis.

Erelijsten

Erelijst Grote Prijzen van Duffel Cross – Heren
 1. 1954 LAUWERS OLSE MERKSEM
 2. 1955 SMETS Frans MALINOIS
 3. 1956 VAN HOOF Jan LYRA
 4. 1957 VAN HOOF Jan LYRA
 5. 1958 VAN HOOF Jan LYRA
 6. 1959 ALLONSIUS Eugeen RIEME
 7. 1960 ALLONSIUS Eugeen RIEME
 8. 1961 ALLONSIUS Eugeen RIEME
 9. 1962 CLERCKX Henri DIEST
 10. 1963 VAN LOOCK Eduard ANTWERP
 11. 1964 LAMBRECHTS Jos STABROEK
 12. 1964 ALLONSIUS Eugeen ANDERLECHT
 13. 1965 MICHIELSEN Roger STABROEK
 14. 1966 MOREELS Leon ANTWERP
 15. 1967 PEETERS Jos LOOISE
 16. 1968 PUTTEMANS Emiel WHITE STAR
 17. 1969 PUTTEMANS Emiel WHITE STAR
 18. 1970 VAN HAUWENIS Edmond BOOM
 19. 1971 VAN HAUWENIS Edmond BOOM
 20. 1972 MEYERS Karel BOOM
 21. 1973 SMET Mark SGOLA BOECHOUT
 22. 1974 SMET Mark SGOLA BOECHOUT
 23. 1975 SMET Mark SGOLA BOECHOUT
 24. 1976 PEETERS Paul LIERSE
 25. 1977 PEETERS Paul LIERSE
 26. 1978 GEENS Dirk DUFFEL
 27. 1979 GEENS Dirk DUFFEL
 28. 1980 NEVENS Marc DUFFEL
 29. 1981 NEVENS Marc DUFFEL
 30. 1982 RANGEN Bernd NEUSS / DEU
 31. 1983 WATSON Paul / ENG
 32. 1984 VANDENABEELE Theo SPARTA BORNEM
 33. 1985 HENDRICKX Stefaan DUFFEL
 34. 1986 SLAGMOLEN Jo DUFFEL
 35. 1987 GRUNING Martin DORMAGEN / DEU
 36. 1988 WYNS Raf DUFFEL
 37. 1989 DE COCK Rudi DUFFEL
 38. 1990 SLAGMOLEN Jo DUFFEL
 39. 1991 WYNS Raf DUFFEL
 40. 1992 WYNS Raf DUFFEL
 41. 1993 GOVAERTS Peter DUFFEL
 42. 1994 DEJONGE Dirk ASSA RONSE
 43. 1995 SABBE Kris RC GENT
 44. 1996 VAN DEN BROEK Stefan LIER
 45. 1997 OMWERI Jackson / KEN
 46. 1998 SCHOORS Johan DUFFEL
 47. 1999 RAHIM Mohammed / MAR
 48. 2000 VAN RIE Koen ACP
 49. 2001 VAN RIE Koen ACP
 50. 2002 CASTRO Domingos / POR
 51. 2003 VAN HOOSTE Tom OEH
 52. 2004 JANSSENS Hans DUFFEL
 53. 2005 COMPERNOLLE Tom AS RIEME
 54. 2006 VAN WAEYENBERGE Mario DUFFEL
 55. 2007 JANSSENS Hans DUFFEL
 56. 2008 JANSSENS Hans DUFFEL
 57. 2009 JANSSENS Hans DUFFEL
 58. 2010 NAERT Koen E. AALST
 59. 2011 VAN STEEN Maarten DCLA
 60. 2012 DACHA Abdellah ROBA / MAR
 61. 2013 LUNDERS Mats LYRA
 62. 2014 LUNDERS Mats LYRA
 63. 2015 SISAY YAZEW Tola / ETH
 64. 2016 HAMDI Ali DCLA
 65. 2017 VAN ASSCHE Lukas DCLA
 66. 2018 GOETHALS Benoit ACBR
 67. 2019 VAN DE VELDE Tim DUFFEL
 68. 2022 DE FEYTER Arno LEBBEKE
 69. 2023 VAN DE VELDE Tim DUFFEL
 70. 2024 BELAYNEH Solomon AV Molenbeek
Erelijst Grote Prijzen van Duffel – Korte Cross – Heren
 1. 2001 JANSSENS Joeri DUFFEL
 2. 2002 JANSSENS Hans DUFFEL
 3. 2003 CLERBOUT Tim LAT
 4. 2004 CLERBOUT Tim LAT
 5. 2005 MOUTON Kristof AS RIEME
 6. 2006 MOUTON Kristof AS RIEME
 7. 2007 VAN WAEYENBERGE Mario DUFFEL
 8. 2008 VAN WAEYENBERGE Mario DUFFEL
 9. 2009 VANSTREELS Dieter DUFFEL
 10. 2010 RUELL Kim DCLA
 11. 2011 DE HONDT Kjell DUFFEL
 12. 2012 THYS Thomas ACHL
 13. 2013 BERTELS Brecht DUFFEL
 14. 2014 EL MOUAZIZ Hamid CSF / MAR
 15. 2015 GEBRE ROBA Yadete / ETH
 16. 2016 SOMERS Michaël LYRA
 17. 2017 SOMERS Michaël LYRA
 18. 2018 DE ROP Pieter ACW
 19. 2019 VERCAUTEREN Sander KAAG
 20. 2022 VANDEVELDE Tim DUFFEL
 21. 2023 VANHERCK JORNE SACN
 22. 2024 CEUNEN Zjef SACN
Erelijst Grote Prijzen van Duffel Cross – Dames
 1. 1979 AERTS Rita ST.KAT.WAVER
 2. 1980 JANSSENS Dorette DUFFEL
 3. 1981 VAN LANDEGHEM Ria WAASLAND
 4. 1982 KLUFT Tinneke ROOSENDAAL / NLD
 5. 1983 JENNIS Christel DUFFEL
 6. 1984 VAN GESTEL Maria HERENTALS
 7. 1985 VAN DYCK Carola DUFFEL
 8. 1986 VAN TONGERLOO Mia MOL
 9. 1987 PATTEET Nancy DUFFEL
 10. 1988 VAN GESTEL Maria HERENTALS
 11. 1989 PATTEET Nancy BEERSCHOT
 12. 1990 RENDERS Marleen LOOISE
 13. 1991 BYCZKOWSKA Maria AV TOEKOMST
 14. 1992 SMOLDERS Anja DUFFEL
 15. 1993 SMOLDERS Anja DUFFEL
 16. 1994 SMOLDERS Anja DUFFEL
 17. 1995 SMOLDERS Anja DUFFEL
 18. 1996 SMOLDERS Anja DUFFEL
 19. 1997 SMOLDERS Anja DUFFEL
 20. 1998 SMOLDERS Anja DUFFEL
 21. 1999 SMOLDERS Anja DUFFEL
 22. 2000 SMOLDERS Anja DUFFEL
 23. 2001 SMOLDERS Anja DUFFEL
 24. 2002 STAICO Simone / HON
 25. 2003 GEENS Mieke DUFFEL
 26. 2004 GEENS Mieke DUFFEL
 27. 2005 ARASEI PENIAH / KEN
 28. 2006 DE VOS Nathalie HULSHOUT
 29. 2007 MASILA Ndunge / KEN
 30. 2008 DEJAEGHERE Veerle HULSHOUT
 31. 2009 DEJAEGHERE Veerle HULSHOUT
 32. 2010 DE SCHRIJDER Selien RC GENT
 33. 2011 VANDEN BEMPT Sigrid DCLA
 34. 2012 DEELSTRA Andrea / NED
 35. 2013 LUXEM Xenia OLSE
 36. 2014 STEFFENS Elke DCLA
 37. 2015 SHATTA SHUNZI Kekabo / ETH
 38. 2016 EYKENS Renée KAPE
 39. 2017 LAUWAERT Nina ROBA
 40. 2018 LAUWAERT Nina ROBA
 41. 2019 VERBRUGGEN Hanne VITA
 42. 2022 VANHOECK Emma DUFFEL
 43. 2023 DENIS jolien DUFFEL
 44. 2024 DENYS Yewbar DCLA
Erelijst Damesveldloop van Putte-Grasheide

Een organisatie van Jef Wijns en de KWB van Putte-Grasheide in samenwerking met Duffel AC.

 1. 1971 VAN SANTBERGHE J. DARING CLUB LEUVEN
 2. 1972 VAN SANTBERGHE J. DARING CLUB LEUVEN
 3. 1973 VERSLUYS Magda (ILANDS) DARING CLUB LEUVEN
 4. 1974 MOLS Marleen AC HERENTALS
 5. 1975 MEURIS Marleen AC BOOISCHOT
 6. 1976 CLAES Nadine AC DIEST.

Dames veldloop Planckendael Muizen .

Een organisatie van de Familie Monchy en Duffel ac. in het dierenpark. De eerste editie vond plaats in 1987 en had onmiddellijk veel belangstelling van atleten en supporters. Alleen moest rekening gehouden met het geluid om de dieren niet te storen. Spijtig genoeg overleed moeder Mochy die begaan was met de organisatie. En alzo verdween de cross van de kalender na 4 edities . Maar wij hebben geen namen om op de erelijst te zetten . Wie kan ons die bezorgen ?