8 Duffelse overwinningen in onze Internationale Veldlopen – 69ste Grote Prijzen van Duffel

8 overwinningen, 2 zilveren, 4 bronzen medailles en talloze ereplaatsen voor onze Duffelse atleten, 640 deelnemers, een massa toeschouwers en droog weer maakten van onze 69ste Grote Prijzen van Duffel een geweldig succes. We kregen spannende wedstrijden in alle categorieën voorgeschoteld met een nieuwe discipline bij de Seniors Mannen: “Starten met een handicap”.

Op zondag 19/02/2023 werden met het startschot voor de AMH vrouwen en mannen de internationale veldlopen “69ste Grote Prijzen van Duffel” op gang geschoten.

Voor de eerste Duffelse overwinning was het wachten op Samuel Torfs. Hij zegevierde bij de Pupillen Jongens 1ste jaar. Daarna was het de beurt aan Maël Carlier om de eerste plaats te veroveren bij de Miniemen Meisjes 2de jaar. Uiteraard kon Luka De Belder niet achterblijven. Hij nam de maat van Emile Hélin (RCT), de kleinzoon van André Boonen, bij de Miniemen Jongens 1ste jaar. Senne Hertogs soleerde dan weer naar de overwinning bij de Miniemen Jongens 2de jaar.

Bij de Cadetten Meisjes kwamen er voor het eerst 2 Duffelse atleten op het podium. Elise Pletinck won voor Romy Allami. Een door ziekte geteisterde Matthias De Belder kon de prestatie van zijn broer niet evenaren en moest bij de Cadetten Jongens vrede nemen met een 3de plaats. Arthur Van Osselaer won dan weer met voorsprong bij de Scholieren Jongens.

En toen lieten we het geweld los op onze omloop. De Mannen openden de debatten met hun Korte Cross. Jorne Van Herck (SACN) won het pleit voor Thibau Van den Bussche (VOLH). Onze eigen Jeroen Leijssenaar werd – als Junior – mooi derde voor Bereket Pedersen van onze vrienden van AV’56 Goes.

Daarna was het de beurt aan de Lange Cross bij de mannen. Hier hebben we een nieuwe discipline uitgevonden: “Starten met een handicap”. Tim Van de Velde was zijn nummer vergeten en startte een kleine 100m achter de groep. Met Yannick Michiels (VMOL) in het deelnemersveld nam Tim hier een groot risico. Toch slaagde Tim erin om op één ronde deze “handicap” weg te werken. Daarna ontbond er zich een prachtig duel tussen deze beide atleten. Het tempo lag zelfs zo hoog dat de jury de atleten niet zag binnenkomen. Het lint dat de aankomstsstrook afschermde was nog niet weggenomen, zodat beide atleten even een horde moesten nemen. Gelukkig zijn zowel Yannick als Tim gewend om over hindernissen te springen tijdens hun wedstrijd. Uiteindelijk won Tim Van de Velde voor Yannick Michiels en triatleet Siebe De Winter. Daarmee was het podium gevuld met collega’s en een ex-collega van Runners’ Lab, met Tim werkzaam in Rumst, Yannick als ex-collega van Paal-Beringen en Siebe die in Zwijndrecht de dienst uitmaakt.

In de wedstrijd bij de Juniors Dames hoopten we met Emma, Elke en Tine het team dat 2 weken terug deelnam aan het ECCC in Oropesa del Mar aan het werk te zien. Maar Emma Vanhoeck werd op zaterdag geveld door een griep en kon onmogelijk starten. Dan maar uitkijken naar Elke De Dobbelaere en Tine Demeulenaere. Zij maakten samen met Hannelore Van Nuffelen (BONH) er een mooie wedstrijd van. Bij het ingaan van de laatste ronde nam Hannelore afstand van onze Duffelse dames. Door het onderlinge duel tussen Elke en Tine kwamen beide dames nog kort bij de overwinning. Uiteindelijk won Hannelore voor Elke en Tine.

Maar de strijd bij de Juniors Dames gebeurde in dezelfde wedstrijd als deze van de Seniors en Masters Dames. Jolien Denis toonde haar vertrouwen en vorm en zegevierde afgetekend, na buitenlandse overwinningen in Goes en Diekirch, nu ook voor eigen volk bij de Seniors Dames.

In de laatse wedstrijd van deze internationale veldlopen “69ste Grote Prijzen van Duffel” kon Yeabsera Van den Bulck nog een prachtige derde plaats bemachtigen bij de Juniors Mannen.

Van alle windstreken in Vlaanderen kwamen de atleten naar Duffel afgezakt. Velen wilden nog eens de conditie testen tussen het Vlaams en het Belgisch Kampioenschap. Uiteindelijk noteerden wij 640 atleten in onze resultaten, waarvan het merendeel tevreden huiswaarts keerden.

Onze dank gaat ook uit naar onze medewerkers. Zij zorgden ervoor dat de omloop op het Duffelse Sportcentrum op zaterdag en zondagvoormiddag voorbeeldig werd afgebakend. Om 16u hadden we het laatste startschot, en 2 uur later hebben we bij het strijken van de vlag de 69ste Grote Prijzen van Duffel afgesloten.

Foto’s kunnen jullie vinden op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/ACDUFFEL

Resultaten zijn te raadplegen op: https://www.atletiek.nu/wedstrijd/uitslagen/38247/

Verslag op RTV: https://www.rtv.be/artikels/tim-van-de-velde-wint-op-spectaculaire-wijze-voor-eigen-volk-a127104