European Championship Cross-Country for Clubs (ECCC) – 11de plaats voor onze Dames U20

Met Emma Vanhoeck op een 22ste plaats, Elke Dedobbelaere op een 39ste plaats en Tine Demeulenaere op een 44ste plaats hebben onze Duffelse Dames U20 uiteindelijk een mooie 11de plaats in de clubrangschikking te pakken van het Europees Kampioenschap Veldlopen voor Clubs in het Spaanse Oropesa del Mar. 

Op vrijdag 3 februari 2023 ’s middags verzamelde de delegatie van Kon. Atletiek Club Duffel aan het Sportcentrum om af te reizen naar het European Championship Cross-Country for Clubs (ECCC) in Oropesa del Mar. Ken De Wever van Y-drive (www.y-drive.be) bracht ons veilig en wel van Duffel naar Zaventem.

Om 15u15 bracht de Vueling vlucht VY 8921 – met veel te enge beenruimte – ons van Brussel naar Valencia. Daar was het even wachten op enkele andere delegaties. Een bus bracht ons met de delegatie van Daring Club Leuven Atletiek (DCLA) en Atletiek Vereniging Roeselare (AVR) naar ons hotel in Oropesa del Mar.

Uiteindelijk waren we rond 7u30 in Hotel Marina d’Or Playa en konden we om 20u aanschuiven aan het diner.

Zaterdag 4 februari 2023 wordt een rustige dag waarbij we het parkoers zullen verkennen en de technische meeting moeten bijwonen.

Het is duidelijk dat het hotel waar we logeren speciaal is opengegaan voor deze Europese Kampioenschappen. Het hotel is niet helemaal opgewarmd, de wifi werkt niet overal en de bedden zijn voorzien voor warmere momenten. Maar het eten is perfect en ruim voldoende aanbod.

De omloop is uitgetekend in een park tussen het strand en de gebouwen met appartementen en hotels. Het is een vlak, goed beloopbaar grasparkoers met enkele hindernissen zoals een rivierbedding en enkele balkjes. Morgen zullen in totaal 399 atleten, van 77 clubs uit 22 landen deelnamen aan deze European Championchips Cross-Country for Clubs.

De wedstrijden zijn te volgen op de Livestream van European Athletics: https://www.youtube.com/watch?v=JKNpJQOe84A.

Zondag 5 februari 2023 is het dan wedstrijddag waarbij onze Juniors Dames (U20) als eerste om 10u de strijd zullen aanbinden met hun leeftijdsgenoten uit heel Europa.

Het was even schrikken toen onze dames zich om 7u30 meldden aan het ontbijt. Elke was opgestaan met eenpijnscheut in haar nek waardoor haar nek geblokeerd zat. Onmiddellijk werd er op zoek gegaan naar een kiné en Elke werd behandeld tot 30 minuten voor de wedstrijd. Met een minimum aan opwarming startte Elke mee met Emma en Tine die wel een volledige opwarming hadden kunnen afwerken.

Uiteindelijk waren we vroeg op de omloop en konden we zien hoe onze dames op het podium vermeld stonden tijdens de generale repititie, met het Belgisch volkslid op de achtergrond.

Het was voor onze U20 dames een hele belevenis om het ganse protocol van call-room en aankondigingen mee te maken, inclusief het bombastisch aftellen naar het startschot. Eens de wedstrijd op gang geschoten liepen onze jonge dames een prima wedstrijd. Na 1 ronde kwamen ze met een onderlinge afstand van +/- 20m van elkaar. Bij de doortocht van bij ronde 2 liepen onze dames mooi in het midden van de wedstrijd, met een iets groter wordende onderlinge afstand.

Tijdens de voorbereiding hadden we het ingeprent: in de laatste ronde na de balkjes, zonder vrees de rivier induiken, dan volle bak de helling op om de spurt in te zetten. Op het einde van de laatste zat immers nog een bocht net voor de finish. En onze dames deden het prima. Eerst dook Emma de laatste rechte rechte lijn in samen met enkele andere atleten, en zij hield mooi stand met een schitterende 22ste plaats als eindresultaat. Daarna was Elke aan de beurt. Ietsje voorzichtiger, maar dat is begrijpelijk met haar nek-blessure. Ook Elke sprintte nog naar een mooie 39ste plaats. En Tine die gooide zich naar de rivierbedding, spurtte naar boven en ging nog een atlete voorbij om daarna voluit te spurten tegen 2 concurrentes. Uiteindelijk kon Tine er nog eentje remonteren en eindigde op een 44ste plaats. Hiermee eindigde onze dames om een 11de plaats in het totaal klassement per club. 

Voor de volledigheid meldden we nog dat de overwinning ging naar Mariam Benkert van de organiserende Club Playas de Castellon. Het was de Roemeense club CA Atletic Mica Roma Blaj die de overwinning bij de clubs bemachtigde met slechts 15 punten (plaats 4, 5 en 6).

Onze U20 dames kregen enorm veel aanmoedigingen van de collega’s van AV Roeselare en Daring Club Leuven. Als we de reacties vanuit het thuisfront bekijken, zaten er in en rond Duffel ook een groot aantal supporters te kijken naar de Live stream. 

Op maandag 6 februari 2023 zullen we bijna een ganse dag onderweg zijn van Oropesa del Mar naar Duffel. Na het ontbijt stappen we om 8u45 op de bus richting de luchthaven van Valencia. Om 12u25 nemen we Vueling vlucht VY8920. Deze brengt ons om 14u55 in Zaventem, waarna Ken De Wever van Y-drive ons terug naar het Duffelse sportcentrum zal brengen.

Nuttige web-sites;

– Officiële web-site: https://www.european-athletics.com/competitions/eccc-cross-country/overview

– Team information: https://www.european-athletics.com/competitions/eccc-cross-country/team-…

– Deelnemers: https://directus.european-athletics.com/downloads/8baabdec-b2fc-4eb2-ac7…

– Livestream: https://www.youtube.com/watch?v=JKNpJQOe84A