Een wintertje wel – 2009-2010

Met 52 crossoverwinningen en 5 indoor clubrecordverbeteringen sluiten we de winter af.
Een winter die kon tellen. Uitzonderlijk sterke wind, vriestemperaturen en sneeuw moesten onze atleten trotseren tijdens de trainingen en wedstrijden.

Er werden zelfs crossen afgelast evenals onze clubverplaatsing naar Goes. Zowel bij de indoor als in de crossen werden behoorlijke uitslagen behaald. Zijn onze crossers niet meer de pletwals van enkele jaren terug, zij blijven wel toonaangevend (zie algemene totaalstand op B.K. cross).

Sanne Torfs, is na het uitvallen van Hans Janssens, onze nr. 1 geworden op het B.K., Prov. kamp., eindwinnaar crosscup voor beloften, 14de op het E.K. beloften en vooral zijn 3de plaats op het B.K. Seniors.

Dieter Vanstreels heeft dan meer geluk gehad in de indoor, met zowel de Belgische titel beloften 1500m als 3000m alle cat.

Na het ontslag bij Atletiek Vlaanderen maakte “student” Mario Van Waeyenberge een moeilijke periode door, maar op het B.K. korte cross stond hij terug op het podium.

Ook terug van weggeweest, na ziekte, is Maarten Mortelmans met een Belg. studententitel 3000m indoor. En dat mag zeker als voorbeeld gesteld worden. Maar er is zeker nog talent. Onze juniors meisjes wonnen de interclubtitel met Tessa Denis als aanvoerster (zij trekt deze zomer naar de USA).

Scholiere Sara Vande Velde combineerde dan weer cross met indoor, goed voor een Belg. titel 800m en zilver in de cross. De cadetten Simon Denis en Arno Nackaerts behaalden beiden brons op het B.K. cross. Ook Sarah Andries heeft heel wat in haar mars, maar dat moet nog in goede banen geleid worden (ook haar trainingsmakkers). Daarvoor hebben we de steun van de ouders nodig!

Dan is er ook nog scholiere Jolien Leemans met een knappe 3de plaats op de 400m indoor. Zij zorgde ook voor een reeks clubrecordverbeteringen en is de voortrekster van de sprintersgroep. Dan nog een woordje over de allerjongsten, waar onze jeugdtrainers schitterend werk leverden in de voorbije winterse omstandigheden.

De “opvallendste” is zeker Tim Van de Velde, de zegekoning met 5 overwinningen, alsook zus Sofie en Elise Duthoo. Beste master is en blijft onze Wit-Rus Vladimir Tontchinski, zowel in de cross als in de stratenwedstrijden.

Clubleven:
Onze 57° Int. cross van Duffel werd gewonnen door Hans Janssens, voor de 4de maal laureaat bij de seniors en daarmee is hij nu absolute recordhouder! Hij kreeg ook de sporttrofee van de gemeente Duffel. Sara Vande Velde kreeg deze trofee als beste jongere. Met bomvolle dubbeldekker naar de Jeugddag van de VAL bewijst dat de kinderen goed zitten bij Duffel AC.

Verheugend nieuws is ook dat wij de sleutels kregen van het nieuwe secretariaat en de toren voor elektronische tijdopname, dat er een nieuwe toplaag gelegd wordt op de kunststofbaan de komende zomer. Met dank aan de gemeente Duffel!

Overzicht zomerseizoen 2010

Het leek zoals met het weer op een kwakkelzomer uit te draaien, maar dit zomerseizoen kreeeg een denderend einde!
Geen enkele Duffelse atleet geraakte op het E.K. in Barcelona. Hans Janssens, wel geselecteerd, haakte af nadat de VAL niet eens een hoogtestage wou betalen… Maar ook zijn geopereerde teen liet het afweten en brengt nu zijn loopcarrière in gevaar.

Wel internationale selecties voor Jente Joly die, na winst op het BK berglopen, iedereen verraste als lagelandloper. Hij behaalde zowel brons op het E.K. als het W.K. Het door de IAAF erkende berglopen is bij de Vlaamse Atletiekliga echter niet van tel voor ondersteuning! Duffel AC zorgde dan maar voor een extra premie.

Sanne Torfs werd geselecteerd voor de Europabeker en behaalde een 3de opeenvolgende Belgische beloftentitel op de 5000m. Hij werd ook Vlaams kampioen halve marathon en was, ook goed voor zilver op het BK. Hij behaalde ook met de Duffelse ploeg titels op de aflossing 4 x 1500m en Ekiden.

Geen Belgische titel maar zilver voor Sara Vande Velde, die naar de topsportschool in Hasselt verhuist. Ook zilver voor Simon Denis, die wel zijn PR verbeterde. Zus Tessa trok naar de USA, waar zij studie en topsport combineert en miste zo het B.K. Zilver ook voor belofte Maarten Mortelmans op de 1500m, eveneens succesvol bij de aflossingstitels.

Er was ook eremetaal voor scholiere Jolien Leemans, die op weg is naar de hoogspringtop en nu begeleid wordt door een toptrainer (Michel Boels). De pechvogels waren speerwerper Vincent Van den Bosch met rugproblemen en Dieter
Vanstreels, 3 maanden out met een stressbreuk. Hij werd weer van de elitelijst van de VAL geschrapt, die er een kortzichtig beleid op na houdt (als er al van een beleid sprake is?).

Een denderend einde seizoen kwam er dank zij de aflossingen! Winst, met grote voorsprong, van het 4 x 1500m kwartet en ook het BK interclub Ekiden werd in de wacht gesleept. Het Duffelse afstandslopen staat terug op de kaart! En er staan nog trainingsherschikkingen bij het afstandslopen op ons verlanglijstje. Bij de spurters is dat inmiddels al gebeurd met het aantrekken van 2 nieuwe trainers, spijtig genoeg zorgde dit voor de nodige heibel.

Schitterend werk van Ilse Wilms en de jeugdtrainers, die heel hard werkten om alles in goede banen te leiden. In september was er een grote instroom van nieuwe atleetjes! Een bijkomende trainer mag best!

Onze inrichtingen waren succesvol met goede opkomst bij het Antwerps criterium en de internationale meeting. Voor eigen volk slaagden onze dames erin om in de middenmoot te eindigen bij de beker van Vlaanderen in de Ere-afdeling.
De Fundag mocht gezien worden met bijna 100 deelnemers die onze kamptrainer (en materiaalmeester) Koen Leemans en zijn medewerkers bijeen kregen.

Ook de scholencross zit opnieuw in de lift met 450 aankomsten!

Het clubfeest was meer een kind- en bakvissenfeest en is aan een herbronning toe.

Tijdens de voorbije zomer werd ook het nieuwe secretariaat in gebruik genomen, waar Ludo Denis heel wat werk in stak. Maar de al te klein uitgevallen ruimte voor onze club moet nu ook al dienen voor opslagplaats van de voetbalclub en daar zijn wij niet gelukkig mee. Zeker ook niet met het éénrichtingsverkeer bij het samenwerken.

De gemeente Duffel hield wel woord en zorgde voor een nieuwe toplaag op de kunststofbaan zodat wij de komende jaren weer over een schitterende piste beschikken. Hartelijk dank hiervoor.
Ook een woordje van dank aan iedereen die Duffel AC een helpende hand uitsteekt.

Jaaroverzicht 2009-2010

Jaaroverzicht in cijfers


Selecties:

E.K. cross: Dieter Vanstreels (jun), Sanne Torfs (belofte) en Hans Janssens (sen.)
Europabeker: Sanne Torfs (5000m)
E.K. en W.K. berglopen: Jente Joly met 2 maal brons

Behaalde titels:

Cross:

52 crossoverwinningen werden behaald
P.K.: 6 individuele
3 interclubs
B.K.: 1 interclub

Indoor:

9 clubrecordverbeteringen
B.K.: 3
Vl.K.: 1
P.K.: 2

Outdoor:

16 clubrecordverbeteringen
B.K.: 3 individuele
2 aflossingen
Vl.K.: 2 individuele
P.K: 13 individuele
3 aflossingen

Inrichtingen en clubactiviteiten in 2009-2010
 • 57° G.P. van Duffel veldlopen, met winst voor Hans Janssens die recordhouder wordt
 • Nieuwjaarstraining met een 20-tal aanwezigen
 • Dag der atleten (halve werkdag) met bergen werk verzet
 • Start to run, succes met 40 deelnemers
 • Antwerps jeugdcriterium Jan Borremansmeeting
 • SVS lager onderwijs met goede opkomst
 • Beker van Vlaanderen vrouwen ere-afdeling met goede uitslag voor Duffelse dames
 • Brooks int. meeting Vertommen-Cuddy, goede uitkomst ondanks slechte weer
 • Schoolsportdag Mater Christi Lint, deze keer op verplaatsing
 • 2 Grabbelpassen gegeven door de jeugdtrainers
 • Natuurloop KWB 15 augustus met verkeersellende
 • Schoolsportdag St. Norbertus 1ste middelbaar
 • Clubfeest is het feest van de mini-bakvissen geworden
 • Fundag met bijna 100 deelnemers ondanks de regen
 • Scholencross terug in de lift
Doelstellingen 2010-2011
 • Duffel AC zal voor een nieuwe schutmat voor het hoogspringen zorgen
 • Aankoop van oefenmateriaal voor de spurtersgroep
 • Op 6 februari zal Duffel AC met de juniors meisjes aantreden bij de Europa-cup cross
  in de omgeving van Milaan
 • Het clubfeest willen wij op een andere manier. Een feestcomité is in oprichting
 • Het verder afwerken van het nieuwe secretariaat met onder meer een andere
  geluidsinstallatie
 • Afwerken van het powerzaaltje