Winteroverzicht 2012-2013

Het is voor de atleten geen gemakkelijke winter geweest om te trainen, voor de jaarwisseling was het goed maar nadien was het echt winter met sneeuw en bijhorende.
Maar de uitslagen van onze indoor atleten waren heel goed met een sliert clubrecords (28 in het totaal), provinciale titels en medailles op de Vlaamse en Belgische kampioenschappen.
Het klavertje van vier: JOLIEN LEEMANS, INE HUGAERTS, LAURA DE LAUNOIT en PIETERJAN PEETERMANS bij de sprintersgroep en JENS GOOVAERTS bij de werpers waren de sterkhouders, alleen een Belgische titel ontbrak. Een nieuwe naam om te onthouden is zeker debutant PATRICK PECZE.

Bij onze crossers waren het de juniors SARA VAN DE VELDE (zilver op het BK) en SARA VAN DE VEL (PK en eindwinnares crosscup) de blikvangers, zij legden ook de basis van de Belgische interclubtitel en goed voor een Europacup deelname.

Ook een heel goede winter van korte-cross specialist MAARTEN MORTELMANS die 3de werd in de eindstand van de crosscup.

Ook goed bezig was BRECHT BERTELS, die zich in de selectie voor het EK liep en ook de korte cross won op het PK maar het BK miste.

Een nieuwe naam bij Duffel AC is ”super master” MANU LOVERIE, die voor een provinciale en een Belgische titel zorgde.
Scholier ARNO NACKAERTS werd PK, maar de modder van het BK was er te veel aan.

LAUDON LIEKENS, die in zijn eerste crossseizoen zelfs 2 maal op het podium kwam in de crosscup en enkele crossen won betaalde leergeld in Oostende.

Bij onze jeugd werd miniem TIM VAN DE VELDE de zegekoning met 8 overwinningen, maar miste net een podiumplaats (4de) op het BK. Wel op het podium op het BK: pupil EMMA VANDEGHINSTE (2de) en deze winter ook goed voor 6 overwinningen. Heel de winter door beklommen de Duffelse jongens en meisjes de podia op diverse wedstrijden met
als orgelpunt de benjamins meisjes (2de) en jongens (3de) bij de aflossingen op het BK cross. Vooral voor onze jeugd werden “dubbeldekkers” ingelegd naar Tilburg, Goes en de jeugddag in Gent en daarmee houden wij het clubleven hoog. Ook werd met succes een selectie uitgezonden naar de Eurocross van Diekirch.

In het totaal werden 39 crossoverwinningen behaald en dat is 10 meer dan vorig jaar.

Inrichtingen: de 60ste GP van Duffel haalde iets meer dan 700 deelnemers en een druk bijgewoonde receptie. Aan al onze medewerkers- vrijwilligers werd een eetmaal aangeboden waarop de familie DEJONGHE en JO VERMEIRE afscheid namen.

Zomeroverzicht 2013

Lopen, springen en werpen!
In alle 3 de disciplines werd een Belgische titel behaald.
Arno Nackaerts, scholieren 800m, Jolien Leemans, verspringen juniors en Jens Goovaerts kogelstoten. Opmerkelijk is dat zij alle drie ook een Vlaamse titel meepakten.
Twee masters behaalden ook in hun categorie een Belgische titel 10.000m: Manu Loverie M35 en Vladimir Tontchinski M45 en dat was zeker een opsteker voor eigen volk.

Jeugdwerking (van benj. tot en met min.)

Een gouden diploma van de VAL dat krijg je niet zo maar, dat moet je verdienen.
Met onze jeugdwerking zit het goed. Weer hebben nieuwe gezichtjes de weg gevonden naar Duffel AC. Veel volk op training en ook op de wedstrijden. Niet minder dan 34 atleetjes bij de eindafrekening van het Antwerps jeugdcriterium.
Ook goede globale resultaten met als uitschieter Tim Van de Velde, die in verschillende disciplines de top 10 haalde.

Werpers

Jens Goovaerts is als 1ste jaars junior goed bezig!
Met het behalen van provinciale, Vlaamse en Belgische titels en er bovenop een sliert clubrecords. Hij mag dan ook weer langs de kassa passeren, maar dat is maar zakgeld als je ook kampioen duivenmelker bent.
In zijn spoor ook zus Heike, die heel wat vooruitgang boekte.
Zilver voor speerwerper Hans Meeus op het Belgisch kampioenschap beloften op een haar van de Belgische titel.

Sprintersgroep (ook springen).

Moeilijk gaat ook!
Trainer Jelle Van Bogaert, afwisselend van het Belgenland naar Zweden voor zijn werk…, bezorgde Tom Schippers heel wat werk. De groep onder controle houden was geen sinecure. Junior Jolien Leemans is de absolute blikvanger geworden met een Belgische en ook een Vlaamse titel alle categ. Net geen 6 meter ver en ook haar sprinttijden mochten gezien
worden. Zij heeft ook de meeste clubrecordverbeteringen op haar naam staan.

Ongemakken verstoorden de regelmaat van Ine Hugaerts, maar zowel op het Vlaams alle categ. als het Belgisch kampioenschap juniors liep zij naar brons (400m) in uitstekende tijden.
Scholiere Laura De Launoit, een stille werker, werd ook beloond voor haar inzet met een knappe 4de plaats op het Belgisch kampioenschap 400m. Zij behaalde ook haar eerste provinciale titel!
Pieterjan Peetermans sprong zich in de lappenmand en kon niet deelnemen aan het B.K.

Aflossingen

Provinciale titels 4×100 en 4x200m met scherpe tijden, maar geen finaleplaats op het B.K. Opmerkelijk de goede invalbeurt van Emma Cuypers!

Afstandslopen

Scholier Arno Nackaerts werd zowel Vlaams als Belgisch kampioen 800m, met telkens een snelle laatste 200m.
Junior Brecht Bertels had in het voorjaar af te rekenen met een voetkwetsuur en strandde op enkele tienden van een seconde voor een E.K. selectie 800m. Hij behaalde nog wel brons op het B.K. jun. 1500m.
Ook Sara Van de Vel had af te rekenen met een voetblessure. Zij kon toch nog een bronzen plak bemachtigen op het B.K. juniors 5000m. Maar zij behaalde de Belgische beloftentitel duathlon en staat voor een moeilijke keuze.

De andere Sara (Vande Velde) was out met klierkoorts.
Hoopvolle prestaties bij de jeugd van Sofie Van de Velde, Joke De Dobbelaere en steeple loopster Aline Delbaen.

Nieuwkomer

Wim De Cort verbaasde iedereen bij zijn debuut in de atletiek. Hij zegde de duathlon vaarwel en kan zowel op de straat als de piste een aardig stukje lopen, met als resultaat een knappe 4de plaats op het B.K. alle categ. 5000m. Wegens kwetsuur is het nog even wachten op een verlengstuk.

Opmerkelijk

De naar Gent uitgeweken Maarten Mortelmans blijft Duffel AC trouw en liep deze zomer zijn p.r. 1500m.
Daarentegen verlaat Dieter Vanstreels Duffel AC. Ook Bart Vermeiren verlaat onze club maar blijft medewerker.

Aflossingen

Het is niet gemakkelijk om aflossingsploegen bijeen te krijgen, maar de juniors mannen behaalden brons op de 4x1500m, alsook de 4x800m alle categ. Zij zorgden ook voor een prima clubsfeer.

Berglopen

Een goed E.K. voor Jente Joly, maar 2 opgaven (B.K. en W.K.). Bergaf lopen is een groot probleem van hem.

Snelwandelen

Het snelwandelen is in België op sterven na dood zodat Liesbet De Smet zelfs de kans niet kreeg om deze zomer een titel of medaille te behalen (geen BK of VK dit jaar!).

Masters

Manu Loverie behaalde heel wat successen op de straat en werd zowel proviciaal als Vlaams kampioen 1500m, plus Belgisch kampioen 10.000m M35.
Vladimir Tontchinski, 45 jaar jong, werd Belgisch kampioen 10.000m M40 en liep een knappe 4de plaats in de marathon van Brussel.
Ultraloper Geert Ceuppens loopt marathons, trials en nog zo veel meer. Hij eindigde 3de op het B.K. 100km in zijn categ. M35. Bekijk zijn prestaties op onze site (atleten).

Jaaroverzicht 2012-2013

Jaaroverzicht in cijfers

Selecties:

E.K. cross: Brecht Bertels
W.K. + E.K. berglopen: Jente Joly
E.K. berglopen: Marija Stojchevska

Behaalde titels

Cross:

39 crossoverwinningen werden behaald
P.K.: 4 individueel, 3 interclubs
B.K.: 1 interclub (goed voor ECCC deelname)

Indoor:

29 clubrecord verbeteringen
Vl.K.: 1
P.K.: 4

Outdoor:

55 clubrecord verbeteringen
B.K.: 5 individueel
Vl.K.: 3
P.K.: 14 individueel, 5 aflossingen

Onze inrichtingen 2012-2013
 • 18/11 60° G.P. van Duffel veldlopen met 4 plaatselijke overwinningen en een druk bijgewoonde receptie
 • 13/4 Fun happening, gevolgd door BBQ, was een schot in de roos en vraagt om herhaling
 • 1/5 Jan Borremansmeeting – Antwerps jeugdcriterium telde 812 prestaties
 • 4/5 B.K. 10.000m met Belgische titels voor Manu Loverie M35 en Vladimir Tontchinski, gevolgd door een geslaagde receptie
 • 11/5 Beker van Vlaanderen dames met een verrassende 3de plaats in 1ste landelijke
 • 22/5 SVS scholenmeeting
 • 26/5 B-meeting is terug van weggeweest. Slecht weer en ondanks concurrentie van het Vlaams kampioenschap goede opkomst
 • 15/8 Duffelse natuurloop een KWB-DUFF organisatie, maar te weinig Duffelse atleten aan de start. In 2014 niet meer op Moederkensdag
 • 21/9 de jaarlijkse scholencross telde een 400 tal aankomsten en werd het drummen om de medailles uit te delen aan het podium
 • De schoolsportdagen: St. Norbertus (1ste middelbaar) en het GTID kon rekenen op de medewerking van Duffel AC vrijwilligers
Clubleven 2012-2013
 • 3 dubbeldek verplaatsingen! Tilburg, een must voor de jeugd, de Wallenloop van Goes en de jeugddag van Gent
 • 21/12 La Santa training: een nieuw, geslaagd initiatief
 • 1/1 Nieuwjaarstraining: een 30-tal “moedigen” lopen het nieuwe jaar in, gesponsord Door erevoorzitter Robert Andries
 • 25/1 Duffel AC bood zijn medewerkers een etentje aan bij sponsor Van den Bogaert
 • 18/3 start to run sessie, gegeven door Chantal Vertommen en Marc Nevens kankerpatiënten
 • 30/3 dag der atleten: onze jaarlijkse werkdag van onze club met een 30-tal “werkers”
 • 12/9 Pizza clubfeest met meer dan 200 aanwezigen en waar niet minder dan 50 jeugdatleetjes in het “rood” werden gezet als beloning van het regelmatigheids-criterium de Topper (sponsor fietsen Van de Velde)
Wat brengt en doelstellingen 2013-2014

Een club met bijna 400 leden in goede banen leiden is geen sinecure. Schiet dus niet op de pianisten. Kritiek mag, maar laat het dan opbouwend zijn.
Zij die wensen mee te werken aan het beleid zijn welkom

Gezocht: microman of –vrouw, juryleden, blokhutmedewerkers, medewerkers voor de organisaties
Sporthal: begin november trekken wij in de nieuwe kleedkamers en beschikken wij ook over een ruime bergplaats. Voor onze jeugd wordt de zaal afgehuurd op maandag voor 1 uur en voor de groten 1u30, mits betaling natuurlijk. Wij zullen dan ook moeten opletten dat onze financies in evenwicht blijven.
Nieuwe sponsors zijn welkom

Inrichtingen:
Onze vaste inrichtingen blijven behouden: cross, Borremans meeting, B-meeting enz. en voor
de 60ste maal de scholencross (sponsor gezocht).

Website

Om onze webmaster Raymond Van Asch voor te zijn met de recente nieuwtjes moet je vlug zijn. Ook zijn “neutrale” visie is een pluspunt! Onze blogmakers Ilse (jeugd), werpers en sprinters en coach André doen hun best om de Duffelse atletiekgemeenschap in de schijnwerpers te plaatsen. Breng dan ook regelmatig een bezoekje aan onze www.duff.be.
Op vraag van de webmaster: wie voelt zich geroepen om webmedewerker te worden? Een nieuwe site staat ook op het programma…..

Een woordje van dank aan:
Onze sponsors: VDE assist
Runners service – shirtreclame
Fietsen Van de Velde – Topper sponsor
Aannemingen Ludo Denis (duivel doet al)
Aannemingen Verelst
KBC – scholencross
Eethuis Van den Bogaert
Onze crosssponsors: Trentels, Boeynaems en de plaatselijke neringdoeners
Zeker dank aan de gemeente Duffel en sportraad!
En aan al diegenen die mee voor het prachtige atletiekjaar 2012-2013 zorgden