Winteroverzicht 2019-2020

Wij kregen weer het gouden kwaliteitslabel voor onze jeugdwerking!

Veldlopen jeugd

Wind en regen konden ons niet deren!

Ondanks de bakken regen en een (teveel) storende wind toch een goede opkomst op de trainingen en wedstrijden. Organisatoren zien de “Duffeltjes” en hun aanhang graag komen.

53 crossoverwinningen werden opgetekend tegen 55 vorig jaar, maar toen met meer veldlopen.

Matthias De Belder werd zegekoning met 12 overwinningen en winst bij de voorwedstrijden van het Vlaams en Belgisch Kampioenschap. Opmerkelijk is dat ook broer Luca op het Vlaams het hoogste schavotje mocht beklimmen alsook op het PK. Beide broers werden elk ook eindwinnaar in hun categorie van de Crosstrofee van het PC Antwerpen waar in totaal 16 Duffeltjes zich plaatsten bij de top 10. Ook Elise Pletinck werd Provinciaal Kampioen en dit ondanks een appendixoperatie. In totaal werden er 6 provinciale titels behaald en 3 interclubs.

Veldlopen vanaf cadetten

De scholieren meisjes wonnen met Esther Bernaerts als schitterende invalster de CrossCupaflossing. Maar dan sloeg de pech toe. Emma Vanhoeck, na winst in Mol leidster van de CrossCup, viel nadien uit met knieproblemen. Ook out waren Emma Vandeghinste met stressbreuk en nieuwkomer Noor Quintelier met ontwrichte knie. Ook op de sukkel topsportschoolstudente Margaux Geets. Op het BK toch nog een verrassende interclubzege met Nienke Leijssenaar, Elke De DobbelaereMargaux Geets en Esther Bernaerts.

Tim Van de Velde zijn laatste cross bij de junioren op het EK was er een om vlug te vergeten. Gelukkig herpakte hij zich in de Crosscup als belofte. Hij werd eindwinnaar en ook Belgisch Kampioen. Zijn 7de crosstitel op rij en dat is toch uniek.

G-atleet Robin Muys behaalde 3 overwinningen en goede uitslagen bij de Natuurlopen van AC Lyra.

Indoor: 15 clubrecordverbeteringen

Dé “super”winter van cadet Zoë Laureys. Na al een prachtige zomer 2019 een indoorseizoen dat kan tellen. Met clubrecords (12) aan de lopende meter en Vlaamse (200m) en Belgische (60m en 200m) titels er bovenop. Ook het provinciaal record 200m moest eraan geloven en staat nu 25.05. Pech was er ook nog bij want zij moest forfait geven voor het BK Meerkampen wegens ziekte. Zij is zo veelzijdig dat ze hoog genoteerd staat op de Belgische ranglijsten 60m, 200m, 60m horden en verspringen. Benieuwd wat de komende zomer zal brengen.

Vlaamse titel alle categorieën 1500m voor Tim Van de Velde bij zijn jaarlijks overstapje van de cross naar de indoorbaan.

Snelwandelen: ook al een jaarlijkse gewoonte, goud op het Vlaams en zilver op het Belgisch Kampioenschap voor Liesbet De Smet.

PK-titel kogel junioren voor werper Alessandro Feys.

Bij de jeugd PK-titel 60m benjamins voor Lauren Wuyts met daarbovenop nog 2 clubrecords (60m en kogel). En broer Lukas evenaart het clubrecord hoogspringen miniemen.

Clubleven
 • autobusverplaatsing naar Tilburg, afgerond met 2 overwinningen en 3 aflossingen
 • autobusverplaatsing naar de Wallenloop van Goes en 14 overwinningen met op 1 Tim Van de Velde en op 2 Maarten De Nys
 • Eurocross Diekirch met winst voor Jeroen Leijssenaar en Toon Blommaerts (trail)
 • geslaagd medewerkersfeest met 70 aanwezigen!, met dank aan het Feestcomité
 • nieuwjaarstraining met een 20-tal moedigen. Coralie geeft de fakkel over aan Kathleen Gedopt (echtgenote en moeder Bernaerts)
 • Jeugddag in Gent werd afgelast wegens coronapandemie
 • En wat met de Sporttrofee 2019 van de gemeente Duffel? Wachten…..

Volg de blogs van de coach en onze jeugdcoördinator Ilse op onze site.

Zomeroverzicht 2020

Corona, een zomeratletiek in mineur

Een week na het BK veldlopen zorgde Covid-19 ervoor dat wegens de maatregelen ons opgelegd door de overheid al onze clubactiviteiten werden stilgelegd.

Geen enkele Duffelse organisatie kon nog doorgaan en dat betekende toch een minder inkomen van minstens € 8.000. En dan spreken we nog niet eens van de vele euro’s sponsorverlies.

Wij dachten dat het voor korte tijd zou zijn maar het verliep toch even anders. Ondanks dat we overspoeld werden door allerlei maatregelen bleef tot ieders verwondering de Borremanspiste open voor het grote publiek. Van heinde en verre kwamen er atleten in Duffel trainen. Je had “believers” en “non-believers” en enkele trainers hielden het voor bekeken.

Voor de wederopstart van de clubtrainingen moesten we wachten tot 18 mei en dat alleen nog maar voor de categorieën vanaf cadet. Het was allesbehalve gezellig. Op 1 juni volgde een gedeeltelijke opstart voor de jeugd. Pas op 3 juli kon volledig opgestart worden  maar dan volgens strikt opgelegde maatregelen die van dag tot dag veranderden (met dank aan het trainingscorps dat ons wel trouw bleef).

Per 1 juli kwamen er ook wedstrijdmogelijkheden in het buitenland met een denderende start van Tim Van de Velde in het Nederlandse Papendal (winst 1500m). Een week later echter werden omwille van de dramatische coronacijfers in de provincie de Antwerpse atleten geweigerd in Nederland.

Een mijlpaal in de geschiedenis van de club was de geslaagde coronaproof meeting met een goede opkomst van onze atleten, spijtig genoeg enkel met officieuze resultaten (dank aan al onze medewerkers).

Een hittegolf in Belgenland zorgde er dan weer voor dat de trainingen bij de jeugd moesten stopgezet worden.

Per 1 augustus mochten er terug officiële wedstrijden plaatsvinden. Het was evenwel geen sinecure om te mogen deelnemen. Vanaf dan werd voorinschrijven een must en dat zal zo blijven.

In zowat alle uithoeken van het land en toch ook in Nederland kwamen onze atleten aan de start. Het was vooral cadet Zoë Laureys die iedereen verbaasde met een serie topprestaties in zowel het verspringen als op de 100, de 200, de 400m en vooral de 300m horden waar ze zelfs het Belgisch record op haar naam kon schrijven. Als toetje werd ze ook nog eens Belgisch kampioen meerkampen (zeskamp).

Er was ook nog brons voor scholiere Roos Vanden Berghe op de zevenkamp en dat is wel de revelatie van het zomerseizoen.

Geen podiumplaats voor Tim Van de Velde op het Belgisch Kampioenschap 1500m dat geteisterd werd door een zondvloed en zelfs op de eerste dag moest stilgelegd worden. Maar op de “Nacht” pakte hij uit met een toptijd 1500m (3.38.15) zodat hij elite blijft. Ook zijn steepletijd in het Finse Turku (8.38.75) mag gezien worden. Hiermee staat hij hoog op de Europese ranglijst beloften.

Zilver op het Vlaams Kampioenschap scholieren 3000m was er voor Emma Vanhoeck, een beloning voor haar volhouden. Ook zilver voor snelwandelaarster Liesbet De Smet (10km piste).

En als slot was er nog het BK-zilver van het scholieren meisjes aflossingsteam 4x800m in het verre Moeskroen met Elke De DobbelaereEmma VanhoeckNoor Quintelier en Emma Vandeghinste en zonder supporters.

In deze moeilijke coronaperiode is een woordje van dank aan al onze leden (atleten, trainers, medewerkers, jury, bestuurders) zeker op zijn plaats. Duffel AC zal jullie allemaal nog nodig hebben. Wij gaan nog moeilijke tijden tegemoet. Laten we hopen dat onze sponsors ons trouw blijven. Onze club laten overleven is immers de boodschap.

Jaaroverzicht 2019-2020

Jeugdoverzicht

Crosstrofee PC Antwerpen: 15 Duffeltjes plaatsten zich bij de eerste 10 met de broers De Belder op het hoogste schavotje.

Topper (gesponsord door Fietsen Van de Velde): daar er zo goed als geen zomerwedstrijden waren, werd alleen rekening gehouden met de winter. Niet minder dan 60 Duffeltjes komen in aanmerking.

Onze jeugdtrainers hebben zo goed mogelijk als de maatregelen het toelieten onze jeugd blijven training geven en gaan nu ook een moeilijke winter tegemoet.

Jaaroverzicht in cijfers

Selecties:

EK Cross:  Tim Van de Velde 48ste

Behaalde internationale titels:

Geen

Cross:

53 crossoverwinningen werden behaald, waar Matthias (12) en Luka De Belder (8) en Senne Hertoghs (7) veelwinnaars werden.
PK: 6
VlK: 1
BK: 1 bij de jeugd en 1 vanaf cadet
Interclubs: 1

Indoor: 14 clubrecordverbeteringen waarvan liefst 10 maal door Zoë Laureys

PK: 4
VlK: 3
BK: 2

Outdoor: 11 clubrecordverbeteringen waarvan 6 maal Zoë Laureys wat samen met deze van de winter haar totaal op 16 brengt!

PK: geen inrichtingen
VlK: 1
BK: 1

Aflossingen:

PK: geen inrichtingen

Onze inrichtingen 2019-2020
 • zondag 15/11 – 67ste Grote Prijzen van Duffel, met 7 plaatselijke overwinningen en een matige opkomst bij de groten. 102 jeugd Duffeltjes in de uitslag.

Afgelastingen:

 • Beker van Vlaanderen 1ste Landelijke dames
 • Kidsday
 • Open Antwerps Criterium
 • Runners’ Lab Athletics Classic Meeting
 • Moev Scholenmeeting lager onderwijs
 • 66ste Scholencross
Clubleven 2019-2020
 • woensdag 1/1 – Nieuwjaarstraining
 • vrijdag  31/1 – Medewerkersfeestje met meer dan 70 aan tafel
 • vrijdag 29/10 – Alternatieve uitreiking Topper en huldiging van de Kampioenen

Afgelastingen:

 • Dag der Atleten (werkdag)
 • Familiedag met BBQ
 • Clubfeest

De gemeentelijke Sporttrofee 2019 werd niet toegekend. Wat zal 2020 brengen?

Aan al diegenen die bijdroegen aan een door corona geteisterd atletiekjaar 2019-2020,een dikke merci! Wij rekenen op jullie allemaal.

Voor 2021, gezocht medewerkers allerhande: juryleden, administratieve medewerkers, medewerkers wedstrijdsecretariaat, materiaalbeheerder, werptrainer, begeleider powerzaal, assistent jeugdtrainers, sponsors, enz.